Omega supplementen: waarom omega 3 kiezen en niet 6 of 9?

Omega 3-vetzuren, met name EPA en DHA, hebben een gunstige invloed op het hart en dragen bij aan het behoud van een normaal gezichtsvermogen en een gezonde hersenfunctie. Het is daarom niet verwonderlijk dat het eten van vette vis, die rijk is aan DHA en EPA, deel uitmaakt van de officiële aanbevelingen voor gezonde voeding.

Echter, een aanzienlijk deel van de bevolking, inclusief vegetariërs en veganisten, voldoet niet aan de aanbevolen dagelijkse inname van DHA en EPA. Er zijn verschillende redenen waarom dit gebeurt, zoals het vermijden van vis vanwege allergieën of milieuverontreiniging. Het is echter belangrijk om te onthouden dat vis nog steeds de belangrijkste bron van DHA en EPA is.

Een mogelijke oplossing voor mensen die geen vis eten, is het gebruik van een visolie- of algenoliesupplement. Algenolie is een duurzame bron van DHA en EPA, en het speelt geen rol in de milieuverontreiniging. Het is echter wel een relatief dure optie, waardoor het moeilijk kan zijn om hogere doseringen van DHA en EPA binnen te krijgen.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat het aanvullen van de voeding met het essentiële omega 3-vetzuur ALA uit plantaardige bronnen zoals lijnzaadolie een goede manier kan zijn om de balans tussen omega 3- en omega 6-vetzuren in stand te houden. In westerse landen krijgen we namelijk in verhouding te veel omega 6 binnen, wat vooral geldt voor vegetariërs en veganisten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat ALA de inname van DHA en EPA niet volledig kan vervangen.

Als voedingsdeskundige raad ik aan om een dagelijkse inname van 250 mg DHA te streven.

Kortom, het is belangrijk om te kiezen voor omega 3-vetzuren, met name DHA en EPA, voor een gezonde hersenfunctie, goed gezichtsvermogen en een gezond hart. Als je geen vis eet, is een visolie- of algenoliesupplement een goede optie om ervoor te zorgen dat je voldoende omega 3 binnenkrijgt.

Bronnen:

  • EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2010). Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA) and docosapentaenoic acid (DPA). EFSA Journal, 8(7), 1-48.
  • Grosso, G., Galvano, F., Marventano, S., Malaguarnera, M., Bucolo, C., Drago, F., & Caraci, F. (2014). Omega-3 fatty acids and depression: scientific evidence and biological mechanisms. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2014, 1-16.
  • Mozaffarian, D., & Wu, J.H. (2011). Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: effects on risk factors, molecular pathways, and clinical events. Journal of the American College of Cardiology, 58(20), 2047-2067.
  • Sanders, T.A.B. (2009). DHA status of vegetarians. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 81(2-3), 137-141.
  • Swanson, D., Block, R., & Mousa, S.A. (2012). Omega-3 fatty acids EPA and DHA: health benefits throughout life. Advances in Nutrition, 3(1), 1-7.