That is the question.
Hierover vind je overal op het internet een ander antwoord. Niet zo evident dus om uit te maken wat nu juist het sluitend antwoord is.
Cardio doe je om drie redenen:
- Om je conditie te verbeteren
- Om je goed te voelen
- Om af te vallen
In de eerste twee gevallen is cardio zeker een must!
Conditie is simpel uitgelegd de hoeveelheid zuurstof dat je lichaam op het gewenste moment naar je spieren kan voeren om te gebruiken op de manier dat jij wenst. Om deze conditie te verbeteren is het dus de bedoeling om je zuurstof omloop te “upgraden”. Het beste doe je dit door gevarieerd te trainen. Je lichaam went namelijk heel snel aan de oefeningen die je doet. Afwisseling is hier dus de boodschap! Bijvoorbeeld tussen fietsen en joggen maar ook in de intensiteit van je trainingen kan je variëren. De loopschema’s van start to run zijn hiervan het voorbeeld bij uitstek, ook specifieke interval trainingen zijn hiervoor perfect. Heel belangrijk is dat je je niet overloopt, het is de bedoeling dat je grenzen verlegt maar niet dat je heel de cardio-sessie jezelf voorbij loopt bij wijze van spreken, dan gaat je conditie zelfs verslechteren. Goede ademhaling is THE KEY!
Cardio om je goed te voelen is een heel leuk meegenomen plus-puntje, het heeft lichamelijke en mentale voordelen op korte en op lange termijn. Op korte termijn spreken we van een “Runner’s High” dit is het leuke zalige gevoel dat je krijgt als je een lange tijd aan cardio doet, hoelang je daarvoor juist moet sporten hangt van persoon tot persoon af. Bij mezelf varieert dat, als het al lang geleden is dat ik nog serieus ben gaan lopen loop ik na een half uurtje al met een licht euforisch gemoed. Op lange termijn zal je zien dat hoe beter je conditie wordt hoe beter je in de dag staat. Je bent minder moe omdat je uithoudingsvermogen beter is en misschien niet direct zichtbaar maar je risico op cardiovasculaire ziektes verkleint.
In het derde geval, om af te vallen ben ik persoonlijk geen voorstander om dat te bereiken met cardio.
Gewicht verliezen doe je door op lange termijn minder energie op te nemen dan dat je verbruikt of natuurlijk meer te verbruiken dan dat je opneemt. Concreet wil dit dus zeggen diëten of sporten. Voor mensen die snel dat felbegeerde zomer figuurtje willen bereiken kan sporten, cardio dus, zeker een oplossing zijn maar dit is zoals ik zei een snelle oplossing. Een snelle oplossing is geen duurzame oplossing. Als je enkel aan cardio doet in het begin van de zomer om die zeven dagen aan het strand te liggen zal het dus ook enkel zijn om die zeven dagen aan het strand te liggen. Want na die zeven dagen ben je 9/10 gewoon weer terug bij je oorspronkelijke gewicht. Wat wel duurzaam is is je eetpatroon aanpassen, niet persé diëten maar wel bewust zijn van wat je allemaal in je gezicht duwt. Probeer te kiezen voor minder vette en gesuikerde varianten en vooral voor kleinere hoeveelheden voeding. Niet te klein want het is de bedoeling om het dan ook effectief vol te houden hé. Als je daarbovenop nog een 3 keer per week aan cardio wil doen gaat dit zeker een meerwaarde zijn om nog sneller je felbegeerde doel te bereiken wat dan dus ook voor de toekomst een houdbaar figuurtje is.
Dus kort samengevat: to cardio or not to cardio? Als je het graag doet moet je het zeker doen, het heeft verschillende gezondheidsvoordelen en je gaat je er ook echt beter van voelen. Als je het doet om een vetrolletje minder over te houden kan je beter kiezen voor het alternatief, een beetje gezonder eten.